Зелка

Зелка

Здравствените придобивки на зелката сега се добро познати така што овој зеленчук треба постојано да биде присутен во нашата исхрана. 

Студиите укажуваат на тоа дека треба да се внесува во нашата исхрана 2 до 3 пати неделно. 

Во средниот век овој зеленчук бил наречен "дрога на сиромашните". 

Зелка е исто така одличен извор на витамин Ц и бета-каротин (Витамин А претходник). 

Овие анти-оксиданти се корисни во борбата против слободните радикали кои се во оптек во нашето тело и да се зголеми нашиот процес на стареење. 

Зелката е добар извор на фолна киселина, на врвот на сите овие својства, овој зеленчук има ниско ниво на калории.

 

Кај зелката имаме зимска зелка со берба која започнува од месец ноември до месец март, продолжува со пролетна млада реколта на пролетна зелка, започнувајќи со берба од месец април и трае до почетокот на јуни. 

 

 Зелката е достапна во следниве месеци

Јануари Фебруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември   Октомври   Ноември Декември
       

   

 

 

Погледнете ја нашата галерија