Домати

Растението е повеќегодишнo, но во умерениот климатски појас се одгледува како едногодишно. 

Неговите плодови се богати со витамин Ц, каротин, витамин Б1 и витамин Е. 

Покрај витамините, во него се среќаваат и значајни количества на манган, железо и бакар. 

Во исхраната се употребува: свеж, конзервиран и како сок,

 

 

  

Доматите се достапни во текот на целата година.

Јануари Февруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември Октомври Ноември Декември

 

 

 

 

 

Погледнете ја нашата галерија

Црвени домати

 

 

Розови домати