Краставици

Краставица

Краставицата е едногодишно зелјесто растение. 

Краставиците се исклучително корисни за здравјето, особено за време на летата како што најчесто содржи вода и многу важни хранливи материи кои се од суштинско значење за човечкото тело. 

Месото од краставица е богата со витамини А, Ц и фолна киселина додека на хард кожата на краставица е богата со влакна и голем број на минерали, содржи магнезиум, молибден, силициум диоксид, и калиум. 

Покрај тоа, краставица има силициум диоксид, трага од минерали кои придонесуваат во голема мера да ја зајакне нашата сврзните ткива. 

Краставица е познато дека лекува многу проблеми со кожата, под око отоци и изгореници. 

Краставица, исто така, содржи аскорбинска и caffeic киселини кои ги спречуваат загубата на вода, затоа краставиците се применуват уште на изгореници и дерматитис.

 

 

 Краставиците се достапни во следниве месеци

Јануари Фебруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември   Октомври Ноември Декември
       

 

 Погледнете ја нашата галерија