Праски

Праска

Праска потекнува од Кина пред околу 4.000 години, Свежите праски се богат извор на витамин Ц, антиоксиданс вашето тело треба да го синтетизира сврзното ткиво, и тие ни помагаат да се заштитиме од инфекции и болести.

Медиум праска обезбедува околу 10 милиграми витамин Ц, кои ви даваат една шестина од вашата препорачана дневна доза за таа хранлива материја. Праските, исто така, содржат флавоноиди polyphenolic соединенија, како што се лутеин, zeaxanthin и Б-cryptoxanthin.

Овие антиоксиданси дејствуваат како заштитни чистачи против штетните слободни радикали и реактивен кислород, вид кои можат да предизвика предвремено стареење и некои болести.

 

 

 

 

 

 

Праската е достапна од месец март до месец јули.

Јуни Јули Август Септември

 

 

Погледнете ја нашата галерија