Грозје

Грозје

Грозјето се смета во многу култури како "кралица на овошјето", бидејќи со векови овие мали бобинки се ризницата на бројни здравствени проблеми. Содржи фито-хранливи состојки како поли-фенолни антиоксиданси, витамини и минерали.

Не е ни чудо зошто многу од ни да ги вклучат како составен дел од нашата исхрана, било да е тоа во форма на свежо маса овошје, сок, или во салати!

Црвени или виолетовиплодови се богати со антоцијани, додека бело-зелени плодови содржат повеќе од танини, особено, catechin. Интересно, овие антиоксиданс соединенија се густо концентрирани на кожата и семиња!

 

 

Сорти на Грозје:

- Бело (Викторија, Италијански мускат, Афусали)

- Црно (Молдавија, Палер Мишел)

 

 

 

 

 

Грозјето е достапно од месец јули до месец декември.

Јули Август Септември Октомври Ноември Декември

 

 

Погледнете ја нашата галерија

 

Црно грозје

 

Бело грозје