Кромид

 • Кромид

  Постојат многу различни сорти на кромид на пазарот. 

  Кромидот може да се класифицира како љут кромид или сладок кромид. Љутиот кромид, има остар вкус, дебела кожа и ниска содржина на влага. 

  Слаткиот кромид има благ вкус, бидејќи тие се одгледувани за да бидат повисоки во шеќер и пониски во луто сулфурни соединенија.

    

   

  Во нашиот крај има производство на млад кромид, а најпозната сорта е произвотството на млад жолт кромид од сортата АЛДОБА.

  (Се пакува во големи зелени вреќи од 25кг и црвени вреќи од 15 кг)

   

   

  Кромидот е достапен од месец март до месец јули.

  Март Април Мај Јуни Јули

   

  Погледнете ја нашата галерија