Краставици

 • Cucumbers

  The cucumber (Cucumis sativus) is a widely cultivated plant in the gourd family Cucurbitaceae.

  It is a creeping vine which bears cylindrical edible fruit when ripe. There are three main varieties of cucumber: "slicing", "pickling", and "burpless".

  Within these varieties, several different cultivars have emerged.

  The cucumber is originally from India but is now grown on most continents. Many different varieties are traded on the global market.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Cucumbers are available in the following months

  Јануари Фебруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември   Октомври Ноември Декември
         

   

  See our gallery 

   

 • Краставица

  Краставицата е едногодишно зелјесто растение. 

  Краставиците се исклучително корисни за здравјето, особено за време на летата како што најчесто содржи вода и многу важни хранливи материи кои се од суштинско значење за човечкото тело. 

  Месото од краставица е богата со витамини А, Ц и фолна киселина додека на хард кожата на краставица е богата со влакна и голем број на минерали, содржи магнезиум, молибден, силициум диоксид, и калиум. 

  Покрај тоа, краставица има силициум диоксид, трага од минерали кои придонесуваат во голема мера да ја зајакне нашата сврзните ткива. 

  Краставица е познато дека лекува многу проблеми со кожата, под око отоци и изгореници. 

  Краставица, исто така, содржи аскорбинска и caffeic киселини кои ги спречуваат загубата на вода, затоа краставиците се применуват уште на изгореници и дерматитис.

   

   

   Краставиците се достапни во следниве месеци

  Јануари Фебруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември   Октомври Ноември Декември
         

   

   Погледнете ја нашата галерија